Kako lahko dve osebi zgradita zaupljiv odnos in kako lahko par odnosu povrne zaupanje? En način, ki ga podpirajo jogiji, je AkroJoga.

Zaupanje, da partner ve, kaj počne. Brez zaupanja nezdravi čustveni vzorci plavajo na površju in povzročajo konflikte.

Že besedi »acro«, ki izvira iz grškega korena »visoko« in »joga«, ki pomeni »zveza«, tvorita najvišjo možno harmonijo.

Seveda pa se strinjam, da je to lažje napisati kot dejansko narediti.

Ljudje zaradi strahu pred neznanim, želimo kontrolirati vsako situacijo in kakor hitro nimamo položaja pod kontrolo, nas začne grabiti panika ter se zapremo vase.

Znak, ki nam pove, da nam primanjkuje zaupanje v partnerja ali življenje.

Vendar kjer je problem, je tudi rešitev. Zato sem spodaj zapisal 5 vaj, ki bodo pripomogle k učenju spuščanja kontrole na zaupljiv način.

No, pa začnimo …

Element št. 1 (Folded Leaf)

Baza in letalka se držita z roko v roki in to brez, da bi se njuni prsti prepletali (to je pomembno, ker pravilni oprijem prepreči poškodbe). Baza postavi noge na predel kolka – pete notri, prsti ven – da kolena pri pokrčenih nogah ostajajo poravnana s stopali.

Baza na rahlo upogne kolena in tako prevzame težo letalke. Noge letalke se ločijo (kot da bi hotela narediti špago) in potiska težo nog navzdol, roke pa sproščeno spusti ob bok baze.

AkroJoga element-Folded Leaf

Element št. 2 (Super Yogi)

Ta element je samo nadgradnja prejšnjega (Folded Leaf), in to tako, da baza prime letalko za zapestja in z izdihom potisne noge nazaj istočasno pa potegne roke letalke naprej. Baza potem pri vdihu noge pripelje nazaj v center in ponovi vajo.

AkroJoga element-Super Yogi

Element št. 3 (Front Bird)

Baza stopala potisne navzgor (kot da bi hotel dodati gas pri avtomobilu) in pri tem pazi, da prsti na nogah lepo počivajo na trebuhu letalke, pete pa so trdne na vrhu stegen letalke.

Zdaj bo letalka lažje dvignila trup, aktivirala hrbtne mišice in noge v položaj »deske«.

AkroJoga element-Front Bird

Element št. 4 (Back Leaf)

Letalka se s hrbtom obrnjena proti bazi postavi ob bok baze med tem, ko baza pokrči kolena, da se letalka lahko nasloni na njegove noge in prime njegove gležnje za oporo.

Baza potem počasi skozi pete dvigne letalko v položaj, kjer lahko letalka sprosti noge in roke.

Za dodatno varnost baza prime gležnje letalke.

AkroJoga element-Back Leaf

Element št. 5 (Jedi Plank)

Baza se uleže na hrbet. Letalka pa se postavi v plank (deska) položaj z razprtimi nogami na zunanji strani ramen baze, in položi roke poleg ali pa na golenico baze.

Baza prime gležnje letalke in jih dvigne nad glavo, dokler niso roke baze iztegnjene. Če sta dovolj močna, se lahko baza dvigne v sedeči položaj, letalka pa dvigne boke čim višje v zrak. Takšen položaj imenujemo (Jedi Box).

AkroJoga element-Jedi Plank
AkroJoga element-Jedi Box

Teh 5 vaj poskusita izvesti vsaj 2x tedensko. Tako se bosta hitro naučila prepuščati drug drugemu in tudi življenju.

Ko se prepustimo, dovolimo, da življenjska energija steče in tako postanemo odprti za nove priložnosti.

Če imata kakršnokoli vprašanje, lahko le to pošljeta na sebastijan@akrojoga.si. Če pa se želita pridružiti tečaju, pa izpolnita prijavnico TUKAJ >>.

Lep pozdrav,
Sebastijan

Dodaj odgovor